Sarna jest najbardziej rozpowszechnionym przedstawicielem rodziny jeleniowatych w europie. Jej mięso posiada ładną barwę i delikatny, lekko słodki smak. Sarnina jest najbardziej soczystym mięsem wśród zwierząt łownych Najbardziej cenione jest mięso koźląt i osobników, które nie przekroczyły jednego roku.

Mięso z sarny posiada krótkie włókna i ciemno-czerwoną barwę, jest bardzo chude i posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne. Smakosze wybierają najczęśćiej mięso młodych osobników, które posiada wspaniały aromat i doskonale nadaje się do pieczenia zarówno w całości jak i w częściach.


Mięso z sarny - cennik

  • Udziec bez kości - 83 zł / kg
  • Polędwiczki - 177 zł / kg
  • Mięso kl. II - 36 zł / kg
  • Łopatka bez kości - 70 zł / kg
  • Gulasz - 52 zł / kg
  • Tusza (oskórowana) - 60 zł / kg
  • Karczek bez kości - 64 zł / kg
  • Comber bez kości - 176 zł / kg

Zastosowanie sarniny

Udziec z sarny - jest mięsem chudy i smacznym. Idealnie nadaje się na wyborną pieczeń o intensywnym smaku. Można go piec na ruszcie.

Comber z sarny - najlepsza i najdelikatniejsza część sarny. Mięso jest kruche i delikatne. Doskonale sprawdzi się jako elegancki i uroczysty posiłek.


Wartości odżywcze

Surowe mięso z sarny w 100 gramach posiada:

  • wartość energetyczną: 120 kcal
  • 23 gramy białka
  • 2,3 grama tłuszczów
  • 0 gram węglowodanów
  • 0 gram cukrów
  • 0 gram błonnika