Mięso z jelenia

Mięso z jelenia posiada wyjątkowo mało tłuszczu, jego konsystencja jest jędrna i zwarta. Mięso jelenia posiada długie włókna i jest koloru czerwonego. W kuchni szczególnie cenione jest mięso pochodzące od młodych osobników, szczególnie poszukiwane jest mięso pochodzące od cieląt i rocznych łaniek. Dziczyzna z jelenia pochodząca od starszych osobników nabiera korzystnych właściwości po uprzednim zamrożeniu
Mięso jelenia jest określane mianem "szlachetnego". Mięso z jelenia uważane jest jako najbardziej luksusowe wśród mięs z dziczyzny.
Mięso z jelenia - cennik
- Udziec bez kości - 69.00 zł / kg
- Polędwiczki - 174.00 zł / kg
- Mięso kl. II - 39.00 zł / kg
- Łopatka bez kości - 58.00 zł / kg
- Gulasz - 53.00 zł / kg
- Tusza (oskórowana) - 37.00 zł / kg
- Karczek bez kości - 59.00 zł / kg
- Comber bez kości - 174.00 zł / kg
Zastosowanie mięsa z jelenia
Udziec z jelenia - najczęściej pieczony lub duszony. Coraz częściej można spotkać przepisy na steki z udźca jelenia.
Karczek z jelenia - marynowany przez kilka dni kruszeje i idealnie nadaje się na pieczeń.

Wartości odżywcze
Surowe mięso z jelenia w 100 gramach posiada:
- wartość energetyczną: 120 kcal
- 23 gramy białka
- 2,42 grama tłuszczów
- 0 gram węglowodanów
- 0 gram cukrów
- 0 gram błonnika