Mięso i wyroby z konia
Mięso z konia charakteryzuje się czerwoną barwą przechodzący w brąz. Zawiera bardzo dużo wody. Mięso z konia jest dość twarde, dlatego przed smażeniem zaleca się krojenie w plastry w poprzek włókien i marynowanie. Konina ma specyficzny, podobny do wołowiny lub baraniny smak, ale jest od niej słodsza.
Z koniny przyrządza się tatar, steki oraz gulasz. W sprzedaży oferowane są kabanosy z koniny oraz kiełbasy. Ze względu na specyficzny smak końskiego mięsa, wędliny z koniny wymagają mocnego przyprawienia.
Z koniny przyrządza się tatar, steki oraz gulasz. W sprzedaży oferowane są kabanosy z koniny oraz kiełbasy. Ze względu na specyficzny smak końskiego mięsa, wędliny z koniny wymagają mocnego przyprawienia.
Mięso końskie - cennik
- Gulasz koński - 61.00 zł / kg
- Polędwica końska - 79.00 zł / kg
- Mięso na pieczeń - 66.00 zł / kg
- Mięso extra z kością - 35.00 zł / kg
Wyroby z koniny - cennik
- Kiełbasa końska cieńka - 58.00 zł / kg
- Kiełbasa końska gruba - 57.00 zł / kg
- Kabanos koński - 58.00 zł / kg
Zastosowanie koniny
Konina idealnie nadaje się na tatar, wszelkiego rodzaju gulasze (w tym Stroganow) oraz rolady.
Nebanalnie wyglądją sztuki mięsa podane jako danie główne - zarówno duszone jak i długo pieczone.
Wartości odżywcze
Surowe konina w 100 gramach posiada:
- wartość energetyczną: 133 kcal
- 21 gramy białka
- 4,6 grama tłuszczów
- 0 gram węglowodanów
- 0 gram cukrów
- 0 gram błonnika