Mięso z konia charakteryzuje się czerwoną barwą przechodzący w brąz. Zawiera bardzo dużo wody. Mięso z konia jest dość twarde, dlatego przed smażeniem zaleca się krojenie w plastry w poprzek włókien i marynowanie. Konina ma specyficzny, podobny do wołowiny lub baraniny smak, ale jest od niej słodsza.

Z koniny przyrządza się tatar, steki oraz gulasz. W sprzedaży oferowane są kabanosy z koniny oraz kiełbasy. Ze względu na specyficzny smak końskiego mięsa, wędliny z koniny wymagają mocnego przyprawienia.

Mięso końskie - cennik

  • Gulasz koński - 59.00 zł / kg
  • Polędwica końska - 69.00 zł / kg
  • Mięso na pieczeń - 63.00 zł / kg
  • Mięso extra z kością - 35.00 zł / kg

Wyroby z koniny - cennik

  • Kiełbasa końska cieńka - 52.00 zł / kg
  • Kiełbasa końska gruba - 52.00 zł / kg
  • Kabanos koński - 53.00 zł / kg

 

Zastosowanie koniny

Konina idealnie nadaje się na tatar, wszelkiego rodzaju gulasze (w tym Stroganow) oraz rolady.

Nebanalnie wyglądją sztuki mięsa podane jako danie główne - zarówno duszone jak i długo pieczone.


Wartości odżywcze

Surowe konina w 100 gramach posiada:

  • wartość energetyczną: 133 kcal
  • 21 gramy białka
  • 4,6 grama tłuszczów
  • 0 gram węglowodanów
  • 0 gram cukrów
  • 0 gram błonnika