Mięso z sarny

Sarna jest najbardziej rozpowszechnionym przedstawicielem rodziny jeleniowatych w europie. Jej mięso posiada ładną barwę i delikatny, lekko słodki smak. Sarnina jest najbardziej soczystym mięsem wśród zwierząt łownych Najbardziej cenione jest mięso koźląt i osobników, które nie przekroczyły jednego roku.
Mięso z sarny posiada krótkie włókna i ciemno-czerwoną barwę, jest bardzo chude i posiada wszechstronne zastosowanie kulinarne. Smakosze wybierają najczęśćiej mięso młodych osobników, które posiada wspaniały aromat i doskonale nadaje się do pieczenia zarówno w całości jak i w częściach.
Mięso z sarny - cennik
- Udziec bez kości - 98.00 zł / kg
- Polędwiczki - 199.00 zł / kg
- Mięso kl. II - 39.00 zł / kg
- Łopatka bez kości - 86.00 zł / kg
- Gulasz - 59.00 zł / kg
- Tusza (oskórowana) - 60.00 zł / kg
- Karczek bez kości - 82.00 zł / kg
- Comber bez kości - 199.00 zł / kg
Zastosowanie sarniny
Udziec z sarny - jest mięsem chudy i smacznym. Idealnie nadaje się na wyborną pieczeń o intensywnym smaku. Można go piec na ruszcie.
Comber z sarny - najlepsza i najdelikatniejsza część sarny. Mięso jest kruche i delikatne. Doskonale sprawdzi się jako elegancki i uroczysty posiłek.

Wartości odżywcze
Surowe mięso z sarny w 100 gramach posiada:
- wartość energetyczną: 120 kcal
- 23 gramy białka
- 2,3 grama tłuszczów
- 0 gram węglowodanów
- 0 gram cukrów
- 0 gram błonnika