Mięso z dzika

Mięso z dzika to jedno z najpopularniejszych odmian dziczyzny. Mięso z dzika jest soczyste, delikatne o zwartych włóknach, bardzo aromatyczne i posiada ciemnoczerwoną barwę. W przeciwieństwie do wieprzowiny hodowlanej posiada znacznie mniejszy udział tkanki tłuszczowej i jest bardziej jędrne i soczyste, a jego aromat wyraźnie się odróżni
Mięso z dzika - cennik
- Schab bez kości - 89.00 zł / kg
- Polędwiczki - 99.00 zł / kg
- Mięso kl. II - 38.00 zł / kg
- Tusza (oskórowana) - 31.00 zł / kg
- Łopatka bez kości - 59.00 zł / kg
- Gulasz - 50.00 zł / kg
- Szynka bez kości - 69.00 zł / kg
- Karczek bez kości - 69.00 zł / kg
- Żeberka - 45.00 zł / kg
- Golonko z kością - 40.00 zł / kg
Zastosowanie mięsa z dzika
Szynka z dzika - jako pieczeń, bitki lub wędzona
Schab z dzika - klasyczne schabowe, pieczony w całości nadziewany śliwką, duszony

Wartości odżywcze
Surowe mięso z jelenia w 100 gramach posiada:
- wartość energetyczną: 120 kcal
- 22 gramy białka
- 3 gramy tłuszczów
- 0 gram węglowodanów
- 0 gram cukrów
- 0 gram błonnika