Mięso z jelenia posiada wyjątkowo mało tłuszczu, jego konsystencja jest jędrna i zwarta. Mięso jelenia posiada długie włókna i jest koloru czerwonego. W kuchni szczególnie cenione jest mięso pochodzące od młodych osobników, szczególnie poszukiwane jest mięso pochodzące od cieląt i rocznych łaniek. Dziczyzna z jelenia pochodząca od starszych osobników nabiera korzystnych właściwości po uprzednim zamrożeniu
 
Mięso jelenia jest określane mianem "szlachetnego". Mięso z jelenia uważane jest jako najbardziej luksusowe wśród mięs z dziczyzny.

Mięso z jelenia - cennik

  • Udziec bez kości - 65 zł / kg
  • Polędwiczki - 129 zł / kg
  • Mięso kl. II - 32 zł / kg
  • Łopatka bez kości - 54 zł / kg
  • Gulasz - 49 zł / kg
  • Tusza (oskórowana) - 37 zł / kg
  • Karczek bez kości - 52 zł / kg
  • Comber bez kości - 130 zł / kg

Zastosowanie mięsa z jelenia

Udziec z jelenia - najczęściej pieczony lub duszony. Coraz częściej można spotkać przepisy na steki z udźca jelenia.

Karczek z jelenia - marynowany przez kilka dni kruszeje i idealnie nadaje się na pieczeń.


Wartości odżywcze

Surowe mięso z jelenia w 100 gramach posiada:

  • wartość energetyczną: 120 kcal
  • 23 gramy białka
  • 2,42 grama tłuszczów
  • 0 gram węglowodanów
  • 0 gram cukrów
  • 0 gram błonnika