Mięso z dzika to jedno z najpopularniejszych odmian dziczyzny. Mięso z dzika jest soczyste, delikatne o zwartych włóknach, bardzo aromatyczne i posiada ciemnoczerwoną barwę. W przeciwieństwie do wieprzowiny hodowlanej posiada znacznie mniejszy udział tkanki tłuszczowej i jest bardziej jędrne i soczyste, a jego aromat wyraźnie się odróżni
 

Mięso z dzika - cennik

  • Schab bez kości - 87 zł / kg
  • Polędwiczki - 99 zł / kg
  • Mięso kl. II - 33 zł / kg
  • Tusza (oskórowana) - 31 zł / kg
  • Łopatka bez kości - 54 zł / kg
  • Gulasz - 46 zł / kg
  • Szynka bez kości - 64 zł / kg
  • Karczek bez kości - 53 zł / kg
  • Żeberka - 44 zł / kg
  • Golonko z kością - 37,50 zł / kg

Zastosowanie mięsa z dzika

Szynka z dzika - jako pieczeń, bitki lub wędzona

Schab z dzika - klasyczne schabowe, pieczony w całości nadziewany śliwką, duszony


Wartości odżywcze

Surowe mięso z jelenia w 100 gramach posiada:

  • wartość energetyczną: 120 kcal
  • 22 gramy białka
  • 3 gramy tłuszczów
  • 0 gram węglowodanów
  • 0 gram cukrów
  • 0 gram błonnika